IT-Centrum

Lösenordsbyte

Nya regler för lösenord i Tierp

Ett av uppdragen som IT-centrum har fått från ledningsgruppen är att vi ska så långt det går införa SSO, Single Sign On, till kommunens IT-system. Vi börjar nu bli klara för att börja införa SSO på de första systemen.

Vad innebär då SSO?
Kort beskrivet kan man säga att systemen använder sig av samma inloggningsuppgifter som du loggat in på datorn med. Om man tex ska in i portalen och självservice blir man automatiskt inloggad utan att bli tillfrågad om användarnamn och lösenord.

Men innan vi kan göra detta så måste vi ändra lite i Tierps lösenordsinställningar; alltså hur långt och komplext ett lösenord måste vara samt hur ofta man måste byta lösenord.
Vi kommer därför att begära att alla som inte bytt sitt lösenord inom dom senaste 180 dagarna gör det vid nästa inloggning. Vi kommer att göra detta succesivt och ta en förvaltning åt gången. Varje förvaltning kommer att få information om när vi slår på detta för er några dagar innan. Vi kommer att börja med Gemensam service därefter medborgarservice o.s.v Vi kommer att avsluta med Vård och Omsorg.

När vi gör detta för er som har anställda som inte använder datorer dagligen utan kanske endast använder portalen. Tex inom Vård och Omsorg och barnomsorgen så kommer även lönecentrum kunna vara be behjälplig med att byta lösenord för användare.

Det första systemet som vi kommer aktivera SSO på är Portalen alltså självservice och inköp och faktura. Lönecentrum jobbar därför parallellt med att koppla all personals datorinloggningar i portalen så att era datorinloggningar ska kunna användas för inloggning mot deras system.


Vilka krav gäller för lösenordet?

Vad gäller policyn för lösenord så vill vi att ni använder minst 10 tecken. Med minst en stor bokstav samt minst en siffra. Lösenordet kan även innehålla specialtecken. Observera att ni aldrig ska använda Å,Ä,eller Ö i ett lösenord. Lösenordet får ej innehålla erat användarnamn. Välj ett lösenord som är lätt att minnas men svårt att gissa.

Ni kommer få mer information när eran förvaltning står på tur.

Ni kan gärna redan nu ändra era lösenord om ni vill. Länkar till guiderna finner ni i detta mail eller på insidan.

Tänk även på att när ni byter erat lösenord så MÅSTE ni även byta lösenordet på era telefoner eller ipads om ni har eran mail synkade. Om ni glömmer detta så kommer det bli problem.

Här kan ni se en kort informationsfilm om detta.

Här är även en film om hur man väljer ett bra lösenord

Här finns det 3 olika lathundar hur man själv kan byta lösenord på en dator, telefon eller läsplatta.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Guide-Lösenord Android.pdf 396.8 kB 2016-10-05 15.52
Guide-Lösenord Dator.pdf 289.2 kB 2016-10-05 15.52
Guide-Lösenord iPhone-iPad.pdf 635 kB 2016-10-05 15.52

Om ni får problem så är det bara att ni hör av er till våran servicedesk på telefon 8080 så ska vi hjälpa er.

Kommentarer
Sidan publicerad av Samuel Carlid
.
.
.
.