IT-Centrum

Nyheter via RSS

RSS är ett praktiskt sätt att få meddelanden om de senaste nyheterna från Tierps kommuns webbplats. Du kan använda ett RSS-flöde för en personligt anpassad nyhetsbevakning. Då kan du snabbt och enkelt få information om nyheter och uppdateringar utan att behöva besöka webbplatsen.

RSS (Rich Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar på webben. För att kunna bevaka ett så kallat RSS-flöde behöver du ett program som kan läsa information i RSS-formatet. Det finns en stor mängd program, både fristående program och webbläsare, som klarar detta och många av dem är gratis. De här programmen känner av när det händer något nytt på en webbplats och informerar dig. Du får en lista med rubriker och sammanfattningar presenterad för dig. Genom att klicka på en rubrik kan du sedan läsa hela artikeln.

Nyhetsflöden på www.tierp.se:

För att börja bevaka ett RSS-flöde klistrar du in adressen till flödet i den RSS-läsare som du använder. Har du en modernare webbläsare kan du helt enkelt klicka på länken ovan för att lägga till kanalen.

Många webbläsare visar med en ikon-knapp i verktygsfältet att det finns ett aktivt RSS-flöde på den aktuella sidan som visas. Genom att klicka på en sådan knapp presenteras de nyhetsflöden som finns på den aktuella webbplatsen och besökaren får en möjlighet att skapa bevakningar av de nyhetsflöden som är intressanta.

Programtips
Många fristående program är gratis och fungerar på en vanlig PC eller Mac, men det finns också program för mobiltelefoner. Vi har själva använt Feedreader för PC, som vi kan rekommendera. Numera har även flertalet moderna webbläsare inbyggda RSS-läsare, bland annat Opera, Safari, Internet Explorer och Mozilla Firefox.

Sidan publicerad av Sari Isokivelä
.
.
.
.